Kerkdreef

Beschrijving

Korte L-vormige verbindingsweg haaks op de Westbroekstraat naar de kerk en het omliggende kerkhof van Merkem. Als tracé reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) met een verlenging naar het gehucht "Luighem" ongeveer evenwijdig met de Westbroekstraat. Het overgebleven stuk met vernieuwd wegdek in klinkers loopt thans dood op het kerkhof en wordt aan de linker zijde gekenmerkt door de bakstenen ommuring van de pastorietuin en aan de rechter zijde door lage arbeidershuizen uit de jaren 1920, onder meer nummers 2-4 (zie infra), nummer 8 (met bewaard houtwerk) en het daarachter gelegen kasteeldomein de Coninck de Merkem.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn