19e-Liniestraat

Beschrijving

Korte doodlopende straat haaks ingeplant op de scheiding tussen de Kouterstraat en de Westbroekenstraat. Op het einde overgaand in een laan afgezoomd met populieren richting de Martjevaart. Als tracé reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Voortijds Crommedijckstraat genoemd. De huidige naamgeving is afgeleid van het 19de linieregiment dat een cruciale rol speelde in de "Slag te Merkem" op 17 april 1918 en waarvoor eveneens een gedenkteken werd opgericht op de hoek van de 19e-Liniestraat en de Westbroekstraat (zie Westbroekstraat zonder nummer).

Aan de linkerzijde, rij lage arbeidershuizen uit de jaren 1920 en rechts het kasteelpark van het kasteel de Coninck de Merckem.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn