Klerkenstraat (Klerken)

Beschrijving

Lange verbindingsstraat tussen de Klerkenstraat (Houthulst) en de Smissestraat (dorp Klerken), deel uitmakend van de verbindingsweg Diksmuide-Klerken-Houthulst-Poelkapelle. Eén van de eerste aandachtspunten van burgemeester Cassiers circa 1850 is de uitbreiding van de wegeninfrastructuur. De gemeente Klerken-Houthulst wil de weg Diksmuide-Poelkapelle enkel mede financieren op voorwaarde dat hij Klerken-dorp en het gehucht "Hoogkwartier" (grens Klerken/ huidige Houthulst) aandoet; een alternatief via de reeds bestaande Stokstraat wordt afgewezen. De twee oliemolens, de graanmolen, de brouwerij en de wagenmakerij van hoger genoemd gehucht zouden dan beter bereikbaar worden. Uiteindelijk wordt de weg Diksmuide-Poelkapelle in 1853 aangelegd volgens het door Cassiers vooropgestelde plan. Het noordelijke stuk van de Klerkenstraat neemt een stuk tracé van de Beukhoutstraat in (zie onder Houthulst), een oude verbindingsweg tussen het "Bos van Houthulst" en Klerken, die nu onbelangrijk wordt. De benaming Klerkenstraat gaat echter terug op een oude straatnaam die voor het eerst vermeld werd als "clerc strate" in 1494.

Straatbeeld: lintbebouwing vanaf de jaren 1920 (zie vernietiging tijdens de Eerste Wereldoorlog), belangrijk aandeel (boeren)arbeidershuizen van één à anderhalve bouwlaag onder (gemansardeerd) pannen zadeldak, in een aantal gevallen met vernieuwd parement. Onder meer nummer 91: vrijstaand klein arbeidershuis met deuromlijsting en casement van gesinterde baksteen; vernieuwd houtwerk doch bewaarde deur. Nummer 119: boerenarbeidershuis met markerende strekken en sierelementen van gele baksteen; dichtgemetselde poort, vernieuwd houtwerk. Nummer 121: verbouwd arbeidershuis met bewaarde jaarsteen "A 1921 D".

• GESQUIERE G., De geschiedenis van Werken, Klerken, Esen, Woumen en Vladslo voor 1550. Een inleidende studie, onuitgegeven oefening KULAK, academiejaar 1979-1980.
  • LESAGE X., Elementen van de landschapsgeschiedenis van het huidige "Houthulst", in Bijdrage tot de geschiedenis van Houthulst. Van 19de-eeuwse parochiestichting tot gemeente (1928), Brussel, 1988, p. 5-19.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn