Esenstraat

Beschrijving

Deel van de verbindingsweg Diksmuide-Esen-Klerken-Houthulst-Poelkapelle. Straat vanaf de grens met Esen (Diksmuide) tot de Dorpsstraat (Sint-Laurentiuskerk), vanaf Esen gebogen tracé en stijgend verloop naar de hoogte van Klerken. Huidige weg als dusdanig nog niet aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), maar wel op de kaart van Ph. Vandermaelen (circa 1850). Vermoedelijk aangelegd circa 1853, als onderdeel van de nieuwe weg Diksmuide-Poelkapelle.

Oorspronkelijk slechts verspreide bebouwing - zie de pastorie op nummer 2, en nummer 9 -, doch ook villabouw vanaf de jaren 1980.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn