Woumenstraat

Beschrijving

Straat met een recht tracé vanaf de Steenstraat (grens met Woumen) tot aan de Zuid Torhoutstraat, dit tracé is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Volgens de literatuur wordt in 1899 de 'Jonkershovestraat' - niet te verwarren met de huidige straat met deze naam - aangelegd als verbinding tussen de oude parochie Woumen en de nieuwe parochie Jonkershove: met deze straat wordt hier een deel van de huidige Woumenstraat bedoeld, met name het schuine verbindingsstuk tussen de oude Woumenstraat, over de Schrevelstraat tot aan het kruispunt Zuid Torhoutstraat/ Vinkeniersstraat/ Steenbeekstraat, waardoor een Y-vormig patroon ontstaat. Blijkens vergelijkend kaartenonderzoek is dit deel van de straat echter ouder: het wordt voor het eerst aangeduid op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut, herzien in 1883.

De straat bewaart zijn landelijk karakter met een verspreide bebouwing van boerenarbeidershuizen en hoeves met losstaande bestanddelen. De hoeve op nummer 7 (zie infra) vormt een uitzondering op de regel dat in Jonkershove geen gebouwen van voor de Eerste Wereldoorlog bewaard zijn.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn