Stadenstraat

Beschrijving

Verbindingsweg met een recht tracé vanaf de Kerkstraat en 23e-Liniestraat tot aan de grens met Staden. Op de Atlas der Buurtwegen van 1942 is de huidige benaming reeds aangegeven.

In 1877 wordt de Kerkstraat (1856) geplaveid en als gemeenteweg doorgetrokken naar Staden, de huidige Stadenstraat. Zowel het noorden als het zuiden van de straat is op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1911 nog aangeduid als een deel van het "Bos van Houthulst". Op vandaag is enkel het deel ten zuiden nog gekenmerkt door bos, met name door het "Rotsebos" waarin Lourdesgrot. De noordzijde van de straat kan nog grotendeels gerekend worden tot het landelijk gebied met weides en achteringelegen villa (zie nummer 41).

• LESAGE X., Elementen van de landschapsgeschiedenis van het huidige "Houthulst", in Bijdrage tot de geschiedenis van Houthulst. Van 19de-eeuwse parochiestichting tot gemeente (1928), Brussel, 1988, p. 18.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn