Poelkapellestraat

Beschrijving

Verbindingsweg met een quasi recht tracé vanaf het kruispunt Jonkershovestraat/ Kerkstraat/ Klerkenstraat tot op grondgebied Langemark-Poelkapelle.

Enkel het tracé van het stukje tussen het kruispunt Jonkershovestraat/ Kerkstraat/ Klerkenstraat tot de Melanedreef is als dusdanig reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Het deel vanaf de Melanedreef tot op grondgebied Langemark-Poelkapelle komt pas tot stand als onderdeel van de in 1853 volgens het plan van burgemeester Cassiers aangelegde weg Diksmuide-Poelkapelle.

Oorspronkelijk schaarse bebouwing, vooral dan nog op het stuk aansluitend op de Klerkenstraat, zie kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1911, op dat moment nog zowel ten westen als ten oosten omgeven door het "Bos van Houthulst". Aantal burgerhuizen uit de jaren 1930-1950: nummers 5 en 11 met markerende rechthoekige erkers. Op vandaag beperkt het bos zich tot de oostzijde, alwaar ook op de hoek met de Vossedreef en de Schaapsbaliedreef de Belgische militaire begraafplaats.

• LESAGE X., SCHACHT J e.a., Houthulst als zelfstandige gemeente, in Bijdrage tot de geschiedenis van Houthulst. Van 19de-eeuwse parochiestichting tot gemeente (1928), Brussel, 1988, p. 58-60 (iconografie).

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn