Kortewagenstraat

Beschrijving

Straat met een recht tracé tussen de Zegestraat en de Klerkenstraat. Als wegel met een aantal kleine huisjes - historisch gelegen aan de bosrand - als dusdanig reeds aangeduid op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut (circa 1911), kaarten uit de tweede helft van de 19de eeuw geven echter reeds bebouwing aan. Deze straat maakt deel uit van het kleine gehucht "Hoogkwartier" (grens Klerken/ Houthulst). Ook de Veldstraat behoort tot dit gehucht. Oorspronkelijk typische bebouwing van kleine, vrijstaande arbeidershuizen. Nummer 12: klein arbeidershuis, vernieuwd houtwerk. Nummer 16: zie infra. Tevens Duitse betonconstructie van de Eerste Wereldoorlog (zie lager, zonder nummer bij nummer 16).

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn