Klerkenstraat (Houthulst)

Beschrijving

Straat met een recht tracé vanaf het kruispunt Jonkershovestraat/ Kerkstraat/Poelkapellestraat tot de grens met Klerken alwaar de Klerkenstraat verder loopt tot het centrum van Klerken. Maakt deel uit van de in 1853 onder impuls van burgemeester Cassiers aangelegde weg Diksmuide-Poelkapelle.

Aaneengesloten bebouwing van (boeren)arbeidershuizen en burgerhuizen vanaf de jaren 1920. Nummers 24 en 41: boerenarbeiders- of boerenburgerhuizen onder mansardedaken, nummer 24 van 1923 zie jaarsteen, nummer 41 uit zelfde decennium, muuropeningen onder geprononceerde strekken, nummer 24 met oeil-de-boeuf. Nummers 28 (diephuis) en 36 (breedhuis) met gecementeerde parementen met schijnvoegen en siermotieven. Tevens burgerhuizen uit de jaren 1930, onder meer nummers 29 en 31 met rechthoekige muuropeningen onder verzorgde lateien en markerende driezijdige erkers.

• LESAGE X., Elementen van de landschapsgeschiedenis van het huidige "Houthulst", in Bijdrage tot de geschiedenis van Houthulst. Van 19de-eeuwse parochiestichting tot gemeente (1928), Brussel, 1988, p. 5-19.
  • LESAGE X., SCHACHT J e.a., Houthulst als zelfstandige gemeente, in Bijdrage tot de geschiedenis van Houthulst. Van 19de-eeuwse parochiestichting tot gemeente (1928), Brussel, 1988, p. 58-60 (iconografie).

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn