Kerkstraat

Beschrijving

Vroegere Hiëronymuspolderdijkstraat aan de rand van de Hiëronymuspolder waar in 1670 de nieuwe kerk van Waterland - Oudeman opgericht werd en waarrond het dorp zich vooral vanaf de 19de eeuw zal ontwikkelen. Behalve de kerk met achterliggende pastorie werd in 1864 een gemeentelijke jongensschool met onderwijzereswoning opgericht naar ontwerp van architect E. Van Hoecke-Peeters uit Gent, waarvan het huidige nummer 28 nog een restant is en vestigde het klooster met meisjesschool zich verderop langs de straat in 1880. De beide schoolgebouwen en het kloosterhuis verdwenen uit het straatbeeld. De oostzijde van de straat, aan de rand van de polder werd bebouwd met kleine en lage dijkhuisjes op ondiepe percelen en bepalen heden nog het straatbeeld. De westzijde heeft een vrijstaande bebouwing met achterin gelegen dorpshuizen en hoeven met ruime voortuinen, meestal afgesloten door ijzeren hekken. Door de straatverbreding zijn de meeste voortuinen thans verdwenen.

• Rijksarchief Gent, Modern gemeentearchief Waterland-Oudeman, nummer 39.