Oudenaardsesteenweg (Waarmaarde)

Beschrijving

Steenweg met licht gebogen tracé die de hoofdas van de gemeente vormt en haar van west naar oost doorsnijdt. Het huidige tracé gaat terug op een oude Romeinse weg die een typisch verloop heeft langs een waterweg, hier de Schelde.
Het straatdeel ter hoogte van de dorpskern, ter hoogte van de Onze-Lieve-Vrouwstraat en de Nieuwstraat werd de Plaats genoemd.

Lintbebouwing voornamelijk bestaande uit baksteenbouw van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Ter hoogte van de dorpskern (Onze-Lieve-Vrouwstraat-Nieuwstraat) rijbebouwing. Oudst bewaarde bebouwing teruggaand tot de 19de eeuw. Tal van nieuwbouw. Elektriciteitskabine tussen nummers 383 en 385.

Tal van woningen met eenvoudig bakstenen parement onder meer nummer 302, vrijstaand dubbelhuis aan de straat afgezet door muurtje met ijzeren hek; nummer 313 getypeerd door de contrasterende witgeschilderde lateien; nummer 321 met lijstgevel verfraaid door het gebruik van gele sierbaksteen; nummer 385 met opvallende borstwering en strekken van gele baksteen.

Ook bebouwing uit het interbellum onder meer nummer 307, typische burgerwoning uit de jaren 1930 met benadrukt portaal.
Ook verscheidene villa's onder meer nummer 342 gelegen te midden van tuin en aan de straat afgezet door muurtje; witbepleisterd parement; nummer 383 uit het interbellum en met typerende doorgetrokken erker en eveneens aan de straat afgezet door muurtje.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie