Okkerdriesstraat

Beschrijving

Landelijke weg met gebogen tracé, lopende van de Doorniksesteenweg naar de Heestertstraat. Tracé maakt deel uit van het middeleeuwse stratenpatroon en wordt op de Ferrariskaart (1770-1778) aangeduid als "Waefelstraete". De straat leidde naar het belangrijke gehucht Formentierdries, zie Ferrariskaart (nu Okkerdries). Op een kaart in het renteboek van 1756 wordt de straat met vierschaar en staande wip, weergegeven.

Straatbeeld bepaald door verspreide bebouwing bestaande uit arbeiders- en burgerwoningen. Geconcentreerde bebouwing naar het straateinde en het gehucht Okkerdries, toe. De oudste bewaarde bebouwing gaat terug tot de 19de eeuw. Basisbebouwing: breedhuizen van één à twee bouwlagen en twee à vijf traveeën onder pannen zadeldaken. Nummer 80, uit de eerste helft van de 20ste eeuw en met typerende muizentandfries en rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balk. Nummer 115 aan de hoek met Heestertstraat nummer 143, voormalig herberg of wijkwinkel, zie casementen, uit de jaren 1920-1930. Ook verschillende dwars op de straat ingeplante volumes onder meer nummers 54 en 55.

Voorts verscheidene, heden verbouwde hoeves onder meer nummer 40 zogenaamd "Het Goed Waefels", met schuur en stalvleugel van 1908 met fraai schrijnwerk, zie sierlijsten; nummer 45 met klein aan de straat gelegen boerenhuis uit het begin van de 20ste eeuw met aangepaste vensteropeningen. Daarnaast ook recente villabouw.

• Rijksarchief Kortrijk, Heerlijkheid Erembodegem, 3-4. Heerlijk renteboek van het burggraafschap en de heerlijkheid Erembodegem in Moen, Outryve, Sint-Denijs, Avelgem en Heestert opgemaakt door C. Steur, landmeter te Kortrijk, 1756.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie