Raaptorfstraat

Beschrijving

Lange landelijke straat met bochtig tracé, doorlopend tot in Heestert (Zwevegem). Als "Roeptorestraete" reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778).

De basisbebouwing klimt op tot in de 18de eeuw en bestaat voornamelijk uit arbeidershuizen en hoeves. Arbeidershuizen, veelal gecementeerde of beschilderde dubbelhuizen van drie à vier traveeën onder al dan niet geknikte zadeldaken, onder meer nummers 33, 43 en 87, dwars op de straat ingeplant. Tevens nummer 66 voormalig baanwachtershuisje, gelegen langs de voormalige spoorlijn Kortrijk-Ronse, thans in gebruik als woonhuis zogenaamd " 't Routehuisje". Nummer 35 met fraaie muurkapel van rode en zwarte baksteen. Ook hoevebouw met onder meer aan het straateinde gelegen vervallen hoeve bestaande uit woonhuis en schuur in L-vorm opgesteld.