Neerstraat

Beschrijving

Straat met recht tracé, gelegen in het centrum van de gemeente en behorend tot het historisch stratenpatroon, zie aanduiding op de Ferrariskaart (1770-1778). Thans voornamelijk woonfunctie, voorheen ook commerciële functie, getuige hiervan zijn verschillende bewaarde houten winkelpuien.

De basisbebouwing klimt op tot in de 19de eeuw en bestaat voornamelijk uit burgerwoningen en arbeidershuizen. Aaneengesloten bebouwing, veelal eenvoudige bakstenen lijstgevels van twee à vijf traveeën en één à twee bouwlagen onder al dan niet geknikte pannen zadeldaken. Burgerhuizen met twee bouwlagen, onder meer nummer 1/ Oudenaardsesteenweg, winkel-woonhuis met torentje, volgens bouwplan gerenoveerd in 1989, nummer 24 en nummer 25. Ook diephuizen, onder meer nummer 28 met gecementeerde gevel en nummer 37 met sterk aangepaste gevel.

Tevens verschillende woningen met één bouwlaag, nummer 38 met deels bewaard schrijnwerk en fraaie houten dakkapellen, nummer 50 met aangepaste muuropeningen en vernieuwd schrijnwerk. Nummer 51 als voorbeeld met anderhalve bouwlaag, thans met laat 19de-eeuws uitzicht doch vermoedelijk met oudere kern. Verschillende woningen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met vernieuwd schrijnwerk, onder meer nummer 3-3b, beeldbepalend volume, horizontaal belijnd door doorlopende muurbanden, nummer 29, enkelhuis met parement van geglazuurde baksteen, nummers 31-33 en nummer 52. Daarnaast bebouwing uit de jaren 1970, met name nummer 4 met vooruitspringende tweede en derde bouwlaag.

• Gemeentelijk Archief Avelgem, Bouwaanvragen 874.1, nummer 89/117.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie