Geografisch thema

Meersstraat

ID
9411
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9411

Beschrijving

Straat met licht gebogen tracé, vertrekkend aan de Doorniksesteenweg en lopend tot aan een afgesneden Scheldearm; behorend tot het historisch stratenpatroon van de gemeente, zie aanduiding op de Ferrariskaart (1770-1778). De straat wordt doorsneden door de Rijtgracht die aangegeven is met bakstenen bruggetjes. Voorheen vestingplaats van het goed "Ter Muncken", de thans verdwenen hoeve, in eigendom van de Gentse Sint-Pietersabdij, staat met gesloten opstelling aangegeven bij Ferraris (1770-1778).

Basisbebouwing bestaande uit arbeiders- en burgerhuizen uit het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw. Breedhuizen van twee à vier traveeën en één à twee bouwlagen onder al dan niet geknikte pannen zadeldaken, veelal met aangepaste muuropeningen en vernieuwd schrijnwerk, onder meer nummer 9-11 en nummers 24-30. Tevens ook verschillende dwars op de straat ingeplante arbeidershuisjes, maar ook hier veelal vernieuwde parementen en aangepaste muuropeningen.


Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van CALLENS T. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Avelgem, Deelgemeenten Avelgem, Bossuit, Kerkhove, Outrijve en Waarmaarde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL23, onuitgegeven werkdocumenten.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Dorpswoning

  • Is deel van
    Avelgem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Meersstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/9411 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.