Knobbelstraat

Beschrijving

Lange landelijke straat met bochtig tracé, gelegen tussen de Driesstraat en de Bosstraat. Tracé aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) met het toponiem "Pond Straete".

De bebouwing klimt op tot in de 17de of 18de eeuw en bestaat voornamelijk uit hoeves en lage arbeidershuisjes. Eenvoudige lijstgevels van één bouwlaag, onder meer nummer 6, voormalig café zogenaamd "In Artevelde" en nummer 32 met blind casement. Hoeves veelal bestaande uit losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, onder meer nummer 29, woonhuis met aangepaste muuropeningen, zonder nummer woonhuis met heiligennis en aanpalende schuur en nummer 81, hoeve met vernieuwde bedrijfsgebouwen. Eenvoudig bakstenen wegkapelletje gelegen op de splitsing van de Knobbelstraat met de Driesstraat.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie