Legeweg (Vivenkapelle)

Zie ook: Damme en Moerkerke, Legeweg.

Lange oost-westas van Sint-Kruis tot Moerkerke, die Vivenkapelle centraal doorkruist. Behoort tot het historische wegennet van de streek: de Legeweg is deel van een Romeinse heerweg tussen Kassel en Aardenburg, die zich net ten oosten van de kerk van Sint-Kruis in drie evenwijdige wegen opsplitst, waarvan de Legeweg de meest noordelijke is, zie de historische naam van de straat, "Noord-Bruggeweg". Eerste vermelding als Legeweg in 1838. De Legeweg was tot de eerste helft van de 20ste eeuw een belangrijke verbindingsweg door de verschillende gemeentes; door de inrichting van een busdienst via de Weststraat, werd deze belangrijker dan de Legeweg.

De bebouwing langs de Legeweg bestaat in Vivenkapelle en in Moerkerke tot aan het Boogschutterspad uitsluitend uit hoeves, waarvan sommige met een historische kern, zie nummers 32 en 34. Op het grondgebied van Moerkerke bevindt zich de hoeve "Het Kalkersleen", teruggaand op de motte waarop de middeleeuwse residentie van de Heren van Vivenkapelle was gebouwd (zie Moerkerke, Legeweg nummer 27).

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel IX, Brugge, 1929, kl. 458-463; deel IX, Brugge, 1929, kl. 400-401.
  • DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 4, Tielt, 1970, p. 140-141 (Legeweg nr. 28).

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda