Brieversweg (Sijsele)

Beschrijving

Historische weg gelegen in noordwestelijke hoek van Sijsele, oostwaarts doorlopend op het grondgebied van Moerkerke, ten westen verder lopend over de grens van Sint-Kruis. Weg gelegen op de hoge zuidkant van de zandrug Maleveld-Scheewege, vermoedelijk aangelegd circa 1200 als nieuwe verbinding tussen Brugge en Aardenburg, naast de andere huidige assen ten oosten van de kerk van Sint-Kruis, met name de Legeweg-Middelburgsesteenweg-Hoornstraat en Vierscharestraat-Bradericplein-Weststraat-Kleverstraat op het grondgebied van Moerkerke en Vivenkapelle. Weg reeds vermeld in 14de-eeuwse archiefbronnen, op kaart van Pourbus (1561-1571) aangeduid als "Brieuers Wech".

Op grondgebied van Sijsele, aan de grens met Moerkerke, verkaveling met losstaande eengezinswoningen, aansluitend bij de bebouwing in de verkavelingen aan weerszijden van de Stationsstraat, ingezet vanaf de jaren 1970.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch ArtesiĆ«, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel II, Brugge, 1921, kolom 272-273.
  • WINTEIN W., Landschapsontwikkeling te Sijsele. Een historisch-geografisch overzicht vanaf de eerste ontginningen tot heden, in Bos en Beverveld, jaarboek 1967, nr. 2, p. 17.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda