Bloemisterijstraat

Beschrijving

Gelegen ten oosten van de Zwinstraat als benaming voor het stratentracé van het recente bedrijventerrein ten noordwesten van de Dorpsstraat, samen met de Pardostraat ten oosten ervan. De straatnaam verwijst naar de in 1909 gevestigde 40 ha grote plantenkwekerij van de Hofbouwmaatschappij "Flandria" op een terrein aan de zuidwestzijde van de Dorpsstraat. Deze internationale azalea- en laurierkwekerij wordt in 1897 gesticht met hoofdkantoor te Brugge en maakt grote faam, onder meer door uitvoer naar de hoven van de Russische tsaren. In 1951 worden de terreinen van de kwekerij ingenomen door het zogenaamd "kwartier Sgt Baron Gillès de Pélichy" van het 92ste Bataljon Logistiek van de Landmacht, in 2003 overgenomen door het 51ste Bataljon (zie Dorpsstraat nr. 188). In juni 1969 wordt de "45ste Compagnie Ordetroepen" uit Gent ingekwartierd, waardoor de gronden ten noorden van de Dorpsstraat worden onteigend en het "Logistiek centrum nr. 5" daar wordt gelegerd; thans zijn deze gebouwen geïntegreerd in het bedrijventerrein.

• BUCKENS C. Lt.-Kol., Het militair etablissement, in 1000 jaar Sijsele, Brugge, 1976, p. 124-126.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda