Vriezeganzenstraat

Beschrijving

Landelijke weg in de westelijke hoek van Oostkerke, tegen de grens van Koolkerke aan, vanaf de Koolkerkesteenweg bij de grens met Koolkerke naar de Damse Vaart. Onverharde weg, die ten noorden van de hoeve op nummer 2 niet meer gemakkelijk berijdbaar is en het karakter heeft van privéweg bij de hoeve. Het is een historisch tracé, dat reeds wordt beschreven in een document van 1481 (zonder straatnaam) als lopende naar de oliemolen bij de Reie waar nu de Damse Vaart ligt; en dat op de kaart van Pourbus van 1561-1571 wordt aangeduid. Het hele gebied dat ten noorden aan deze weg paalt is sedert de jaren 1970 een door de wet beschermde overwinteringplaats voor vriezeganzen. Bij de fusie onder Damme van 1977 werd de straat naar dit unieke reservaat genoemd.

Op de hoek met de Damse Vaart bevinden zich de resten van het zogenaamd "Fort van Damme" (zie Vriezeganzenstraat zonder nummer), met ten noorden daarvan een eind-19de- of begin-20ste-eeuwse boerenwoning (zie nummer 3) en verder een opmerkelijke 19de-eeuwse hoeve van het gesloten type (zie nummer 2).

• Met dank aan "'t Zwin rechteroever" voor het doorgeven van de informatie die zij verzamelden bij de straatnamencommissie Damme.
  • BALLEGEER J., Molens in de Zwinstreek, in Rond de poldertorens, jg. 47, nr. 2, 2005, p. 66.
  • HILLEWAERT B., Archeologische inventaris Vlaanderen. Band II: Oostkerke-bij-Brugge, Gent, 1984, p. 673.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda