Rondsaartstraat

Beschrijving

Lange verbindingsweg met recht tracé die de historische grens vormt met Dudzele, lopend langs de Rondsaartbeek die tussen de 12de en de 15de eeuw is gegraven. Deze straatnaam wordt reeds vermeld in geschreven bronnen van 1259; op de kaart van P. Pourbus van 1561-1571 aangeduid als "Rontsaere Weg". Op deze kaart staat een molen afgebeeld, de zogenaamd "Eekemolen", te situeren aan het noordelijke uiteinde van de huidige Rondsaartstraat; op de Ferrariskaart (1770-1778) is deze molen niet meer aangeduid.

Langs deze weg, enkele verspreide hoeves, voorbeeld nummer 3, gerenoveerde 18de-eeuwse hoeve met losstaande witgekalkte bestanddelen onder pannen zadeldaken, namelijk woonstalhuis en schuur met grote laaddeuren voor de zolder.

• HILLEWAERT B., Archeologische inventaris Vlaanderen. Band II: Oostkerke-bij-Brugge, Gent, 1984, p. 616.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda