Krakeelboomgaard

Beschrijving

Kronkelende landelijke weg in de noordelijke hoek van Oostkerke, die de Knoksebaan met de Westkapellesteenweg verbindt. Straat wordt als tracé reeds weergegeven op de kaart van Pieter Pourbus van 1561-1571, met drie grote hoevesites. De twee zuidelijke hoeves worden op de Ferrariskaart (1770-1778) en op 19de-eeuwse stafkaarten in grote boomgaarden gesitueerd. Eén van deze boomgaarden wordt in een document van 1711 "den crackeelboogaert" genoemd. Het was een boomkwekerij die in de 17de eeuw op initiatief van de Heren van Oostkerke was aangelegd. Nog in de 19de eeuw wordt geadverteerd met de verkoop van olmen en essen op de hoeve. Midden 19de eeuw is de straat naar deze hoeve vernoemd: "Krakeele Boomgaerdstraat". Voor de fusie met Damme was de straat gekend als het "Bakkerstraatje", bij de fusie werd voor de historische straatnaam gekozen.
De twee hoeves die Pourbus aan de westkant van de weg aanduidt, zijn nog steeds bewaard (zie Krakeelboomgaard nummers 1 en 3); de oostelijk gelegen hoeve, op de hoek met de huidige Westkapellesteenweg, is verdwenen.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel VIII, Brugge, 1928, kl. 666-667.
  • DE KEYSER R., Boomkwekerijen van de Heren van Oostkerke in de 17de eeuw, in Rond de poldertorens, jg. 26, nr. 1, 1984, p. 9-12.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda