Hofstraat

Beschrijving

Verbindt Zirkstraat met Oude Beurs. Zo genoemd omdat ze geopend werd op een hoving "den steger geheeten den Hoff" (circa 1350). In de 15de eeuw stonden er reeds heel wat mooie koopmanswoningen. Begin 16de eeuw kocht de stad gronden in de Hofstraat om er een nieuwe beurs in te richten. Deze wijk was toen het centrum van de handelskantoren, gaanderijen en magazijnen, in het bijzonder van de Engelse lakenhandelaars.

Oostzijde: zeer brede panden van vijf, tien, veertien traveeën. Naoorlogs kantoorgebouw op nummer l7 (hoek Oude Beurs). Opengebroken westzijde met noordwaarts gezicht op enig bewaard gebleven huis van de Kleine Koraalberg.

Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek