Scheewege

Beschrijving

Kronkelende landelijke weg ten zuiden van de gemeente, van de Kleverstraat tot aan de Eibeistraat, bij de grens met Sijsele. In het gedeelte van Moerkerke ten zuiden van de Lieve is dit de enige straat die het geometrische patroon niet volgt: ze snijdt de rechthoekige percelen scheef door van de Kleverstraat tot aan Strijktiende, wat de straatnaam verklaart. Straatnaam wordt gebruikt sinds de 14de eeuw, zie vermelding in schriftelijke bronnen van circa 1300 en 1327. Naam wordt ook gebruikt voor de wijk, zie vermelding "H. Scheewegh" op de kaart van Ferraris (1770-1778) en voor een herberg. Op de kaart van P. Pourbus (1561-1571) wordt ter hoogte van de Sloverhoek een windmolen aangeduid; op eind-19de-eeuwse stafkaarten eveneens. Op de hoek met Strijktiende staat tot 1929 de "Scheewegemolen". De kaart van Ferraris duidt deze houten graan- en olieslagmolen aan; in 1894 wordt de molen volledig vernieuwd. In de tuin van de woning Strijktiende nummer 3 ligt een molensteen van de afgebroken molen. Van de huidige bebouwing zijn de nummers 26 en 28 als site aangeduid op de kaart van Ferraris. Ze worden vermeld in de inventaris van Devliegher: nummer 26 als 19de-eeuwse hoeve met gedateerde stal (1842), nummer 28 omwille van de oude bouwsporen in het woonhuis en de gedateerde graanschuur (1833). Beide huizen zijn anno 2004 verregaand vernieuwd. Verder enkele begin-20ste-eeuwse kleine hoeves in gele baksteenbouw in typerend kruisverband, voorzien van een bakstenen fries onder de dakgoot, zie nummer 14; nummers 15 en 24 minder gaaf bewaarde voorbeelden allebei gebouwd in 1912.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Moerkerke, 1912/6, 1912/7.
  • BALLEGEER J., Molens in de Zwinstreek, in Rond de poldertorens, jg. 47, nr. 2, 2005, p. 62.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XIV, Brugge, 1933, kl. 217-219.
  • DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, in Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 4, Tielt, 1970, p. 143 (Scheewege nrs. 10 en 12).
  • RAU J., Het Damme van toen en omgeving, Brugge, 1981, p. 94-95.
  • TERRYN C., De houten schuur van het Hof van Sijsele. Graanschuren in Damme en omstreken, Damme, 2005, p. 76.
  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, Gloucestershire, 2002, p. 37.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda