Moerkerkebrug

Beschrijving

Rechte straat ten zuiden van de dorpskern van Moerkerke, die de Middelburgsesteenweg met de Weststraat verbindt. Maakt deel uit van het historische stratenpatroon van Moerkerke; verharding met kasseien in 1851. Wordt tot voor de fusie met Damme "Brugstraat" genoemd. De straatnaam verwijst naar de Moerkerkebrug, de brug over het middeleeuwse kanaal de Lieve, die vroeger de enige toegang tot het dorp vanuit het zuiden van de gemeente was. De brug is te situeren ter hoogte van Lieveberm, een straat die ten zuiden langs de gedempte Lieve loopt. De "Moerkercke brugge" wordt reeds circa 1450 in schriftelijke bronnen vermeld. Verwijst ook naar het gehucht dat rond dit knooppunt ontstond, gekenmerkt door verschillende herbergen, voorbeeld "De Croone", sinds 1496, en de "Drije Coningen", winkels, de gemeenteschool (zie nummer 12) en een brouwerij. Huidige bebouwing bestaat uit dorpswoningen waarvan sommigen met een oudere, 18de- of 19de-eeuwse kern, voorbeeld nummer 16, vermeld bij Devliegher (Brugstraat nummer 15) omwille van de mooie 18de-eeuwse schuiframen, nu vervangen. De oudste bebouwing bestaat uit rijhuizen of half vrijstaande bebouwing, voorbeeld nummer 14, een lage, begin-20ste-eeuwse dorpswoning van drie traveeën onder een zadeldak, voorzien van een gecementeerde gevel. Tussen de oude bebouwing bevinden zich eind-20ste-eeuwse eengezinswoningen, vaak op de plaats van oudere hoeves (zie Devliegher neemt nummers 8 en 10 op als historische bebouwing, waar nu nieuwbouwwoningen staan).

• Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 948: Kaart van de omgeving van de Moerkerkebrug in 1751.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel X, Brugge, 1930, kl. 729-730.
  • DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, in Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 4, Tielt, 1970, p. 138-139 (Brugstraat nrs. 8, 10 en 15).

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda