Handschoenmarkt

Beschrijving

Begrensd door de Grote Markt ten noorden en de Oude Koornmarkt ten zuidwesten. Eertijds deel van het kerkhof van Onze-Lieve-Vrouw en "Klein of Stenen Kerkhof" genoemd. De huidige benaming uit de eerste helft van de 17de eeuw herinnnert aan de standplaats der pels- en handschoenwerkers tijdens de markten en foren. Het kapittel verhuurde namelijk de kerkgronden aan de marktkramers. De Handschoenmarkt was vroeger afgezet met paaltjes vandaar de naam "aende staecxkens" voor de Quinten Metsijs-doorgang naar De Oude Koornmarkt.

Aan de oostzijde: hoofdingang van de kathedraal. Zeer eigenaardige westzijde: op de voorgrond, de lage bebouwing der Handschoenenmarkt, op de achtergrond de veel hogere achtergevels van de Oude Koornmarkt waaronder nog enkele vrij gaaf bewaarde punt- en trapgevels. Op de noordzijde, overwicht van topgevels van bak- en natuursteen met een gemiddelde hoogte van vier bouwlagen, afwisseling van oude kernen, 19de-eeuwse stijlen en vrije reconstructies van recente datum.

Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek