Lieveberm

Beschrijving

Smalle verharde weg tussen de Visserstraat en de Moerkerkebrugstraat, aan beide uiteinden verdergaand als een doodlopende onverharde voetweg. De weg ligt ten zuiden langs de gedempte Lieve, een in 1251 gegraven kanaal dat vanuit Gent door Moerkerke liep naar Damme, waar het uitmondde in het Zwin. Circa 1872 werd de Lieve opgevuld; het tracé van het kanaal is in Moerkerke nog af te lezen in de straatnamen: Konduitput-Lieveberm. Ten noorden van de Lieveberm is het kanaal nog duidelijk waar te nemen als een dieper liggende, afgetekende strook. De bebouwing bevindt zich ten zuiden van de Lieveberm, vooral geconcentreerd rond de brug die de Moerkerkebrugstraat over de Lieve leidde. Dit gehucht draagt sinds eeuwen de naam "Moerkerkebrug", zie vermelding op kaart van P. Pourbus (1561-1571). De huizen die zich nu langs de Lieveberm bevinden zijn losstaande eengezinswoningen in tuin, waarvan sommige teruggaan op eind-19de- of begin-20ste-eeuwse woonstalhuizen, allemaal met de nok van het zadeldak evenwijdig met de straat, voorbeeld nummer 5, met blote baksteen en nieuw schrijnwerk naar oud model; nummer 18, witgekalkte woning met geïncorporeerde stal, gerenoveerd tot woning; nummer 22, met gecementeerde gevels en bewaarde luikduimen aan de rechthoekige muuropeningen; nummer 8 is het best bewaarde voorbeeld van dit type huis.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda