Konduitput

Beschrijving

Landelijke weg ten westen van Moerkerke, loopt langs het tracé van de gedempte Lieve, een middeleeuws kanaal dat door Moerkerke liep. Straatnaam verwijst naar het "conduut", een waterleiding onder de Lieve, met een eerste schriftelijke vermelding in een rekening van 1373. De Lieve is een middeleeuws kanaal dat in 1251 tussen Gent en Damme werd gegraven. De "konduitput" was de verzamelplaats voor het overtollige water zuidwaarts de Lieve. Met een zuiger onder de Lieve werd het overtollige water langs de Blauwe Sluis afgevoerd naar de Noordzee. De zuiger werd uitgebroken toen circa 1872 de Lieve opgevuld werd.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda