Grote Pieter Potstraat

Beschrijving

Verbinding tussen Suikerrui en Vlasmarkt. Haar eerste benaming,"Monster-" of "Munsterstrate", zou duiden op het norbertinessenklooster (begin 12de eeuw). In de 16de eeuw ontving zij de naam Pieter Potstraat naar de stichter van de priorij van Sint-Salvator.

In 1883 werd de Pieter Potstraat verbreed. Ze heeft een bebouwing van oude kernen, bepleisterd in de 19de eeuw, en voorzien van nieuwe daken en puien. Gave gevelwanden geritmeerd door enkele topgevels; de voornaamste accenten zijn de Pieter Potkapel en het huis zogenaamd "Den Hopsack" (nummer 34).

Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek