Zuiddijk

Beschrijving

Kronkelende historische landelijke weg in het open polderlandschap van Rabattestraat ten westen tot Masschersheule ten oosten. Volgt het tracé van de dijk aangelegd kort na de inpoldering van het gebied ten oosten van Damme in het laatste kwart van de 12de eeuw, waarbij de Maldegemse polder wordt gewonnen. Net als de Branddijk is de Zuiddijk een eerder preventieve dijk waarmee men de toevoer van zoutwater via de kreken wil afsnijden. Eerste vermelding in 1514. Gelegen in de voormalige parochie Sint-Katharina-buiten-Damme, langsheen bedijking van vroeger Lievekanaal, weergegeven op kaart van Pieter Pourbus (1561-1571); westelijk deel, ten zuiden van de Oude Sluissedijk, thans behorend tot de Rabattestraat. Vormt grens tussen de Watering Stampershoek ten noorden en de Watering Noord-over-de-Lieve ten zuiden. "Stampaertshoucke", waaraan de hoeve "De Stamper" (nummer 12) haar naam ontleent, is oorspronkelijk een leengoed met hofstede en kasteel binnen het ambacht van Moerkerke met eerste vermelding in 1292; later geëvolueerd tot een gehucht aangeduid op Ferrariskaart (1770-1778).

Verspreide historische hoevebebouwing opklimmend tot minimaal de 17de eeuw, waartussen wei- en akkerlanden afgezoomd met knotwilgen- en populierenrijen. Nummer 2, gerenoveerde witgekalkte hoeve van het langgeveltype reeds weergegeven op Ferrariskaart (1770-1778), gescheiden door haag van de straat.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XV, Brugge, 1934, kolom 179-182.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XVIII, Brugge, 1938, kolom 634.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda