Ketelstraat

Beschrijving

Korte smalle straat in het historisch stadscentrum, gelegen ten oosten van en evenwijdig met de Kerkstraat; verbindt de Slekstraat ten noorden met de Jacob van Maerlantstraat ten zuiden. Doorloopt de site van de oude middeleeuwse haven. In de 17de eeuw loopt de straat langsheen de noordoever van de Lieve, gegraven vanaf 1251 en afgetakt naar Damme in 1262, die tijdens de Spaanse overheersing om redenen van bevoorrading binnen de stadsmuren gebracht wordt en via een doorgang in de courtine (zie Haringmarkt) in de Zoute Vaart loopt. Het *sas van de Lieve, opgericht kort na 1616, met huidige ligging in een grasveld op de zuidoostelijke hoek met de Juliaan Opdedrinckstraat, regelt het peil tussen de beide waterlopen. Ter hoogte van de voormalige Hoogstraat, huidige Jacob Van Maerlantstraat, lag er een brug over de Lieve, weergegeven op onder meer de kaart van A. Sanderus (1641-1644).

Eerste vermelding circa 1846, vermoedelijk naar het huis "De Ketel" dat tegenover de straat gelegen was. Blijft grotendeels onbebouwd tot in de tweede helft van de 19de eeuw. Zuidelijk straatdeel met smaller tracé door inspringende rooilijn vanaf de kruising met de Speystraat. Woonfunctie. Resterende basisbebouwing bestaande uit kleinschalige 19de- en begin 20ste-eeuwse rijbebouwing van anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldaken (nok evenwijdig met straat), aansluitend bij de basisbebouwing in de Corneliestraat. Verder, voornamelijk zuidwaarts, rijwoningen uit het laatste kwart van de 20ste eeuw zonder noemenswaardige kenmerken. Recent appartementsgebouw van twee bouwlagen onder zadeldak op de noordoostelijke hoek met de Juliaan Opdedrinckstraat. Aan noordwestelijke zijde is de achterbouw van de school in de Speystraat gelegen (zie Speystraat).

De Ketelstraat en de bebouwing erlangs is volledig in het beschermde stadsgezicht opgenomen (M.B. van 13/10/1986, gewijzigd bij M.B. van 30/03/1987).

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel VII, Brugge, 1927, kolom 684.
  • DEVLIEGHER L., Damme, in Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 5, Tielt, 1971, p. 162.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda