Juliaan Opdedrinckstraat

Beschrijving

Doodlopende L-vormige gekasseide straat ten oosten van de Ketelstraat. Is centrale as van woonerf met losstaande eengezinswoningen in tuin uit het laatste kwart van de 20ste eeuw als uitbreiding van de historische stadskern. Het woonerf is aangelegd ter hoogte van de middeleeuwse havenkom die mettertijd is toegeslibd en opgevuld met aarde afkomstig van de wallen van de 17de-eeuwse verdedigingsgordel en van de Damse Vaart, aangelegd vanaf 1810. Ook gekend als "Weide Solvay", waar tussen 1967 en 1971 archeologische opzoekingen zijn verricht, gefinancierd door de Brusselse baron en zakenman Pierre Solvay. In de eerste helft van de 20ste eeuw staat hier ook de gaaipers, de wip van de handboogschuttersvereniging "Jacob van Maerlant". Huidige benaming naar Juliaan Opdedrinck (Stene, 1851-Damme, 1921), pastoor van Damme van 1901 tot 1910, die zich onder meer bijzonder inlaat met de geschiedenis van Damme en een museum in het Sint-Janshospitaal inricht.

Op de zuidoostelijke hoek met de Ketelstraat bevindt zich in een grasveld het *sas van de Lieve (zie Ketelstraat).

• VISSERS P. (red.), Langs Vlaamse wegen. Damme, Stichting Monumenten- en Landschapszorg v.z.w.-Stadsbestuur Damme-VTB-VAB, Brussel, 2000, p. 7.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda