Woumenweg (Woumen)

Beschrijving

Grote invalsweg lopende van de Woumenweg (Diksmuide) tot voorbij de dorpskern van Woumen tot aan de Sint-Pietersstraat. Als tracé reeds aangeduid op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1561-1571). Op de Ferrariskaart (1770-1778) loopt het tracé echter maar tot net voorbij de kerk. Met de aanleg van een grote steenweg tussen Diksmuide en Ieper omstreeks 1830, wordt de Woumenweg verlengd tot zijn huidige tracé. Lange rechte verkeersweg met verspreide bebouwing naar de gemeentegrenzen toe. Meer naar het centrum toe, aaneengesloten bebouwing van de jaren 1920 met arbeiders- en burgerhuizen, doch grotendeels verbouwd. Onder meer nummer 309: verbouwde directeurswoning van de jaren 1920 met achteraan lange klassenvleugel met verzorgd bakstenen fries en een gootlijst op klossen. Nummers 199-201: samenstel van arbeiderswoning en vermoedelijke herberg uit de jaren 1920 met puilijst en muizentand onder de gootlijst.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn