Vijfhuizenstraat

Beschrijving

Vanaf de Oostbroekstraat kleine doodlopende straat die hoofdzakelijk op het grondgebied van Merkem (Houthulst) is gelegen. De naam "Vijfhuizen" komt reeds voor op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) en verwijst naar een gehuchtje dat een vijftal huizen telde in de laaggelegen broeken. Voor 1953 was dit gehuchtje in de wintermaanden door de hoge waterstand van de omliggende broeken nagenoeg volledige geïsoleerd en enkel met een bootje bereikbaar.

Op het einde van de straat, verbouwde wederopbouwhoeve van de jaren 1920 in L-vormige opstelling met relatief gaaf bewaard tweeledig bakhuis en bijhorende kapel (zie Vijfhuizen zonder nummer).

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn