Geografisch thema

Veurnestraat

ID
9158
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9158

Beschrijving

Verbindingsweg vanaf het kruispunt Ten Bercle (kerkplein), Nieuwpoortstraat, Schoorbakkestraat en Pervijzestraat tot de grens met de fusiegemeente Veurne. Het rechte tracé van de Veurnestraat is nog niet aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), de verbinding naar Avekapelle (Veurne) en Veurne verliep via de Molenstraat. Het rechte tracé van de huidige Veurnestraat is voor het eerst aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Blijkens oude prentbriefkaarten heette de straat voorheen Vogelsteenstraat, naamgeving naar de hoeve "Vogelsteen" (zie Vogelsteenweg), een hoeve die als omwalde site reeds aangeduid is op de Ferrariskaart (1770-1778).

Het vooroorlogse straatbeeld werd getypeerd door arbeidershuizen van één à anderhalve bouwlaag onder zadeldaken, onder meer herbergen. In 1906 werd aan de Veurnestraat de bedrijfsmouterij Vandewoude opgericht, ze werd vernietigd tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Het huidige straatbeeld wordt getypeerd door aaneengesloten bebouwing van arbeiders- en burgerhuizen uit de wederopbouwperiode. Arbeidershuizen van één à anderhalve bouwlaag, een aantal met markerende poorttravee of puilijst, wat mogelijk verwijst naar een vroegere functie als herberg. Nummers 39-41: samenstel van arbeidershuizen met markerende doorgetrokken roodbakstenen druiplijst (vernieuwd houtwerk). Nummers 30 en 45: arbeidershuizen van twee bouwlagen met puilijst en poorttravee, laatst genoemde met gebruik van rode baksteen voor banden en strekken. Nummers 16-18: samenstel van arbeidershuizen van anderhalve bouwlaag, bij nummer 16 met uitgewerkte deurtraveein gesinterde baksteen (zie Veurnestraat nummer 16). Nummer 6: burgerhuis van de jaren 1920, gele sierbaksteen, sluitstenen als diamantkoppen voor de korfbogige muuropeningen. Tevens enkele panden uit de jaren 1930: de "GARAGE ST. CHRISTOPHE" zie opschrift, met aanpalende huizen in sierbaksteen, en de voormalige zuivelbabriek Sint-Catharina (zie Veurnestraat nummer 60).

  • VANDEWALLE C., De brouwersfamilies Comeyne-Vande Woude in Pervijze. Een korte schets van drie mout- & brouwbedrijven tijdens de 19de en 20ste eeuw, s.l., 2000, p. 25-30.

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Arbeiderswoning

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Burgerhuis in eclectische stijl

  • Omvat
    Herberg en maalderij De Weegbrug

  • Omvat
    Zuivelfabriek

  • Is deel van
    Pervijze


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Veurnestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/9158 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.