Molenstraat

Beschrijving

Straat vanaf de Pervijzestraat, ongeveer parallel lopend met de Veurnestraat waarin ze uitmondt. Daarna nog doodlopend stuk uitlopend op hoeve (zie Molenstraat nummer 16). Voor de aanleg van de Veurnestraat (tracé nog niet aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778), vormde de Molenstraat de verbinding naar Avekapelle (Veurne) en Veurne. Het rechte tracé van de huidige Veurnestraat is voor het eerst aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843).

De straatnaam is afgeleid van de "Groene Poorte Molen" die reeds aangeduid is op de Ferrariskaart (1770-1778) ter hoogte van de 'kruising' van de weg naar Veurne en de weg naar de "Cse Groene Poorte". De molen stond ook bekend als de "Eversammolen", wellicht naar de abdij van Eversam (Stavele, Alveringem) die dan de (eerste) eigenaar ervan zou zijn geweest. Mogelijk behoorde de molen bij de genoemde hoeve (zie Molenstraat nummer 16) die dan ook abdijbezit zou zijn geweest. De molen is ook aangeduid op de opeenvolgende kaarten van het Militair Cartografisch Instituut (1861, 1883, 1911). De benaming "Molen Straet" is voor het eerst aangeduid op de kaart van 1861.

Op 26 oktober 1914 wordt de houten staakmolen door de Belgische troepen neergehaald. Ook de twee andere staakmolens worden tijdens de Eerste Wereldoorlog vernietigd.

Het eerste deel van de Molenstraat wordt gemarkeerd door lage arbeidershuizen van één bouwlaag, uit de wederopbouwperiode.

• DEMOEN H., Het Diksmuidse van toen, Een verzameling beknopte historische gegevens, aangevuld met historische foto's en prentbriefkaarten, Brugge, 1984, p. 128-129.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn