Kastanjeplein

Beschrijving

Dit rechthoekig plein ten westen van de Pervijzestraat vormt de voormalige locatie van de kerk en het kerkhof van Sint-Katharinakapelle, de Belgische observatiepost van de Eerste Wereldoorlog (zie Kastanjeplein zonder nummer) is opgetrokken op de resten van de voormalige pastorie. Deze kerk zou teruggaan tot de 12de eeuw, in 1208 bestond de parochie van Sint-Katharinakapelle reeds. Bij het concordaat van 1801 werd ze echter ingericht "chapelle annexe" van de nabij gelegen Sint-Niklaaskerk. De verbeteringswerken en de uitbreding in 1837-1838 van de kerk/ kapel van Sint-Katharinakapelle zorgden voor een groeiende rivaliteit tussen de twee gemeenschappen te Pervijze. In 1894 werd dan uiteindelijk door toedoen van pastoor Adolf Duclos (Brugge, 1841-1925) beslist om de kerk van Sint-Katharinakapelle openbaar te verkopen voor afbraak, dit onder meer om de werken aan de andere kerk af te betalen. Bij de afbraak in 1895 werden de grondvesten die teruggaan tot de 12de eeuw, alsook de doopvont (stilistisch terugklimmend tot circa 1100, overgebracht naar het Gruuthuuse) uitgegraven onder leiding van genoemde pastoor.

Grasplein afgezoomd door kastanjebomen. De westzijde van het Kastanjeplein gaat over in de Brouwerijstraat, ten zuiden gaat het Kastanjeplein over in open gebied.

Aaneengesloten bebouwing (noordwand, zie Brouwerijstraat) van verbouwde arbeidershuizen van één à anderhalve bouwlaag, uit de jaren 1920. De westzijde wordt gemarkeerd door het woonhuis van een voormalige brouwerij en door de Belgische observatietoren van de Eerste Wereldoorlog (zie Kastanjeplein zonder nummer). Ook een naamsteen verwijst naar de observatiepost (zie Kastanjeplein zonder nummer).
Bij de observatiepost, werd in 1988 (tuin van de voormalige pastorie) een kapelletje gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw gebouwd met bakstenen van de afgebroken kloosterkapel van de Zusters van Liefde (zie Nieuwpoortstraat nummer 2/ Ten Bercle).

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn