Pervijzestraat (Lampernisse)

Beschrijving

Gedeelte van de grote weg Diksmuide/ Nieuwpoort vanaf de Kaaskerkestraat tot de grens met Pervijze. Op het kruispunt Pervijzestraat/ Kaaskerkestraat, Rousdammestraat, Oostkerkestraat (Oostkerke en Lampernisse), gehucht zogenaamd "Schewege". Lage hoekpanden onder meer voormalige herbergen uit de jaren 1920, onder meer nummer 67 voorheen "NIEUW SCHEEWEEGE HERBERG EN SMIS" zie vervaagd opschrift in puilijst (zie ook Lampernisse, Ooskerkstraat nummer 35, zie ook Oostkerke, Ooskerkstraat nummers 32, 36). Ten oosten van de Pervijzestraat zijn in weidegebied een aantal bunkers van de Eerste Wereldoorlog gelegen (zie infra, Pervijzestraat zonder nummer).

Ten oosten van deze weg, en ten zuiden van de Beverdijkvaart, stond tot 1915 de "Lettenburgmolen".

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn