Lampernissestraat

Beschrijving

Verbindingsstraat tussen Lampernisse (vanaf de Oude Zeedijk, ten oosten ervan en dus gelegen in het Middelland) en de dorpskom van Ooskerke. Deze weg is reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). In 1857 verstening van deze weg en circa 1960 gebetonneerd. Parallel met de weg loopt ten zuiden ervan de Oostkerkevaart.

Tot 1915 stond de "Sint-Jansmolen" of "Lampernessemeulne" - een houten staakmolen - op de hoek van de Lampernissestraat en de Oude Zeedijk.
Deze molen werd voor het eerst vermeld in 1460 en is aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Hij werd in 1915 omvergetrokken door Belgische genietroepen. In 1916 werd op vraag van dokter Derache op de site van de Sint-Jansmolen een chirurgische voorpost ingericht (zie Oude Zeedijk zonder nummer, naamsteen).

• BECUWE M., Omtrent de St. Jansmolen, De Lettenburgmoren en een chirurgische voorpost tijdens WO I te Lampernisse, in Rond den Beverinck, jg. 2, n° 1, 2002, p. 3-8.
  • VANDENBERGHE G., Herontdekking van een cultuurlandschap. Het Zannekinpad in Lampernisse, in Nikolaas Zannekin en de Slag bij Kassel 1328 – 1978, s.l., 1978, p. 84.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn