Woumenweg (Esen)

Beschrijving

Lange quasi rechte weg van Diksmuide over grondgebied van Esen en over de dorpskern van Woumen naar Ieper. Het tracé van de weg is alsdusdanig reeds aangeduid op de Grote Kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1561-1571) en op de Ferrariskaart (1770-1778). Op grondgebied Esen wordt de weg gemarkeerd door het zogenaamde "Esenkasteel" uit de wederopbouwperiode (zie Woumenweg nummer 100) en door de conciërgerie van dat kasteel (zie woumenweg nummer 102). Dit kasteel gaat terug op een bescheiden landhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, dat in de tweede helft van die eeuw omgebouwd werd tot kasteel.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn