Klerkenstraat

Beschrijving

Landelijke straat met een min of meer recht tracé vanaf het kruispunt Esenweg/ Eikhofstraat tot het dorpscentrum van Klerken (Houthulst), over de 'rug van Westrozebeke'. Het tracé van de weg en de kruising ongeveer in een rechte hoek met de Kruisstraat is alsdusdanig reeds aangegeven op de Grote Kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1561-1571) en de Ferrariskaart (1770-1778). Verspreide hoevebouw, onder meer nummer 2, een wederopbouwhoeve met witgeschilderd boerenhuis (vernieuwd houtwerk) met aansluitende stalling en vrijstaande roodbakstenen schuur. Achter deze hoeve is een Duitse bunker bewaard die deel uitmaakte van de zogenaamde "Eessener-Stellung" die verder liep op grondgebied Klerken (Houthulst) (zie Klerkenstraat nummer 2).

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn