Vrijheidsplein

Beschrijving

Klein rechthoekig plein geprangd tussen het koor van de Sint-Niklaaskerk en de De Breyne Peellaerstraat. Van 1780 tot 1914 vond hier de vismarkt plaats, voor 1780 bezemmarkt. Voor de Eerste Wereldoorlog heette dit plein dan ook de "Vischmarkt" (volgens verslag gemeenteraadszitting 11.04.1924). De architectuur van het plein wordt gekenmerkt door traditionele wederoparchitectuur met trapgevels, respectievelijk van de jaren 1920 (zie nummer 3) en van na de Tweede Wereldoorlog (zie Vrijheidsplein nummer 2/ De Breyne Peellaertstraat). Vrijheidsplein nummer 1: pand heropgebouwd na de Tweede Wereldoorlog, in eigentijdse stijl.

• DALLE G., Gids voor Veurne-Ambacht, Antwerpen, 1981, p. 235.
  • DEVREKER R., Diksmuide in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1973, prentkaart 11.
  • DEMOEN H., Het Diksmuidse van toen. Een verzameling beknopte historische gegevens, aangevuld met historische foto's en prentbriefkaarten, Brugge, 1984, p. 35.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn