Reuzemolenstraat

Beschrijving

Korte rechte straat van de Grote Markt tot de Gasthuisstraat. Voorheen Molenstraat, genoemd naar de in 1844 verdwenen "Westmolen", een houten graan- en schorswindmolen aan de kruising van de Westvesten en de Molenstraat (de huidige Reuzemolenstraat). Latere benaming naar het "Reuzenmeulentje", gebouwd op de oude vestingsmuren ongeveer recht tegenover het huidige Heilig Hartplein. Deze houten achtkanter op stenen onderbouw - voor het eerst aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) - werd omwille van zijn vorm ook wel "Koffiepotmeulentje" genoemd. Tijdens de gevechten rond Diksmuide werd de molen in 1914 tot puin herleid.

Het straatbeeld wordt getypeerd door burgerhuizen en arbeidershuizen, heropgebouwd in de jaren 1920. Traditionele baksteenarchitectuur, geaccentueerd door trap- en tuitgevels en muuropeningen verdiept in korfboognissen, houtwerk oorspronkelijk met kleine roedeverdeling in de bovenlichten: onder meer nummer 10, nummer 11, nummers 17-19-21 (nummer 19 met bewaarde winkelpui), nummer 24. Tevens recente appartementsbouw aan de noordzijde.

• DEMOEN H., Het Diksmuidse van toen. Een verzameling beknopte historische gegevens, aangevuld met historische foto's en prentbriefkaarten, Brugge, 1984, p. 81.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn