Kiekenstraat

Beschrijving

Straat met een licht gebogen tracé vanaf de Grote Markt/ Generaal Baron Jacquesstraat tot aan de Vismarkt/ Sint-Niklaasstraat. Aan het begin van deze straat (oostelijke zijde) zou volgens één bron (G. Dalle) de "Vleeshal" gestaan hebben, tot wanneer is niet bekend. De naam verwijst naar de vroegere Kiekenmarkt die aan de noordzijde van de Grote Markt was opgesteld.

Voor de Eerste Wereldoorlog werd het straatbeeld voornamelijk gemarkeerd door 19de-eeuwse neoclassicistische lijstgevels, evenals door enkele oudere diephuizen met punt- of tuitgevel. Na de verwoesting van de straat tijdens de Eerste Wereldoorlog, traditionele wederopbouwarchitectuur. Tevens werden bij de bombardementen van mei 1940 een aantal huizen opnieuw vernietigd.

Ten noorden van de Markt wordt de straat gemarkeerd door de  Sint-Niklaaskerk. Voor het westportaal van deze kerk gekasseide open plaats met leilinden, dit ter vervanging van twee rijen huizen die tijdens de Eerste Wereldoorlog vernietigd werden (zie "Plan der stad Dixmude" van 1885). Op dit pleintje zijn twee vroeggotische, 14de-eeuwse kraagstenen (al dan niet de originelen) van de Sint-Niklaaskerk opgesteld. Deze kraagstenen zouden tijdens de Eerste Wereldoorlog door Duitse archeologen van onder het puin gehaald zijn. Deze stenen werden hergebruikt bij de wederopbouw van de jaren 1920. Bij de wederopbouw na de verwoesting van de kerk in mei 1940, zouden de originelen voor de kerk en replica's in het kruisgewelf geplaatst zijn.

Aaneengesloten bebouwing van burgerhuizen, voornamelijk heropgebouwd in de jaren 1920. Tevens een aantal panden heropgebouwd in de tweede helft van de jaren 1940, ofwel in dezelfde trant van de architectuur van de jaren 1920 (nummer 12 zie infra, nummers 2, 8 en 10), ofwel met een meer eigentijds materiaalgebruik van gele sierbaksteen en typische rechthoekige erkers (nummers 4-6). Nummers 20-22: samenstel van twee panden uit de jaren 1940, nummer 20 kantoorgebouw met recent verbouwde gevel en parement van witte bepleistering.

Typerend voor het straatbeeld zijn de vrij verzorgde hoekpanden met trapgevel (nummer 14/ Stovestraat zie infra, nummer 16/ Stovestraat, nummer 28/ Vismarkt, eveneens met dakvenster met topstuk, zie infra). Kiekenstraat nummer 26/ Wilgendijk oorspronkelijk afgewerkt met tuitgevel, zie infra. Nummer 24: pand met verzorgde boogfries en bewaarde kozijnconstructies in de bovenverdieping.

• DALLE G., Gids voor Veurne-Ambacht, Antwerpen, 1981, p. 235.
  • DEVREKER R., Diksmuide in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1973, prentkaart 8.