Italiëplein

Beschrijving

Klein driehoekig plein gevormd door de Vaartstraat, de Generaal Baron Jacquesstraat en de Halve Maanstraat. De naamgeving houdt verband met de waardering van Benito Mussolini voor de verbeten verdediging van de stad tijdens de Eerste Wereldoorlog: in 1922 schonk hij het Italiaans oorlogskruis en de titel "Citta Heroica" aan de stad Diksmuide. Vandaar ook verscheidene oorlogsmonumenten. Pleintje omzoomd door lindebomen, gekenmerkt door meerdere oorlogsgedenktekens.

1) Het gedenkteken voor de "XII Manitoba Dragoons Canada" met inscriptie: "XII MANITOBA DRAGOONS CANADA BEVRIJDE DIKSMUIDE DEN 7 SEPT. 1944".

2) Het gedenkteken ter nagedachtenis van de Bretoense gesneuvelden. Arduinen kruisvormig gedenkteken op natuurstenen sokkel. Bronzen plaat met tekst: "LA BRETAGNE AUX GLORIEUX MORTS DU 241e R.I. TOMBES SUR LE SOL DE LA VAILLANT BELGIQUE EN 1940".

3) Een gedenkteken van 1997 voor de politieke gevangenen van groot Diksmuide overleden in Nazi-concentratiekampen (1940-1945).

4) Een gedenkteken van 1984 voor Maurice Cornet die in 1945 als politieke gevangene stierf te Recklinghausen (Duitsland). Inscriptie: "MOGE MIJN LEVENSOFFER VRIJHEID VREDE EN RECHT SCHENKEN VOOR ALLEN VOOR ALTIJD".

• Inventarisatie van relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).
  • JACOBS M., Zij die vielen als helden… Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 88-89.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn