Heilig Hartplein

Beschrijving

Driehoekig plein gelegen langs de IJzerlaan. Aan de noordzijde visueel afgesloten door de voormalige stadsschool (zie Schoolplein nummer 5/ IJzerlaan en IJzerlaan nummer 1), aan de oostzijde door het recent gebouwde Paxhotel. Voortijds deel uitmakend van het grotere Schoolplein dat vermoedelijk onder impuls van de burgemeester P. De Breyne circa 1846 samen met de bouw van een eerste gemeenteschool werd aangelegd. De driehoekige vorm van het huidige Heilig Hartplein komt dan ook pas voor het eerst voor op de kaart van Ph. Vandermaelen (circa 1850).

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn