Beerstblotestraat (Diksmuide)

Beschrijving

Landelijke kronkelende weg vanaf de Kleine Dijk langs de rechter oever van de Handzamevaart en verder lopend in de Beerstblotestraat (Beerst) langs de rechteroever van de IJzer. De naam refereert naar het "Beerstblote", laag gelegen weiden te Beerst waarnaar deze weg leidt. Als trekweg zonder veel bijzonderheden voor het eerst aangeduid op het figuratieve stadsplan van Martinus Haecke (1716). Tot voor kort landelijke weg zonder enige bebouwing, met uitzondering van de site van de zogenaamde "Bloemmolens" die via een nieuwe brug over de Handzamevaart bereikbaar is vanuit de Beerstblotestraat maar in feite op de linker oever van deze straat is ingeplant. In samenhang met de restauratie van de "Bloemmolens" (1998-2000) werd in de onmiddellijke omgeving een inbreidingsproject met een aaneengesloten bebouwing gerealiseerd, zogenaamd "Hof ter Bloemmolens".

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn