Titecastraat

Beschrijving

Van de Abdijbekestraat naar de Koningin Astridlaan. De straat vormde oorspronkelijk samen met de Abdijbekestraat de "Pesthuizenstraat". Die naam verwijst naar de hier aanwezige vier kleine pesthuizen die dienden als woning voor pestlijders. Deze huisjes waren het restant van een gebouw dat in de 17de eeuw door de Stad Brugge werd opgericht als hospitaal voor melaatsen. Sinds 1920 heeft de straat zijn huidige naam, als hulde aan Karel Titeca, die in 1916 werd gefusilleerd door de Duitsers.

Lange, lichtjes kronkelende straat die met zijn huidig beloop reeds wordt afgebeeld in de Atlas der Buurtspoorwegen (1845) als "chem. n.12". Sinds de aanleg van de Joseph Wautersstraat wordt het kruispunt met de Barrièrestraat de "Driehoek" genaamd, een naam die men later voor de ganse wijk gaat gebruiken. Vermeld kruispunt is sinds 1960 voorzien van een lage muur met beeldje van Onze-Lieve-Vrouw van de Driehoek, ingewijd door Z.E.H. Deken Kan. Gryspeerdt.

Op verschillende kaarten valt duidelijk af te lezen dat de straat lange tijd quasi onbebouwd was. De huidige bebouwing kwam er pas vanaf de jaren 1930 zoals het recent verbouwde nr. 37 met de kenmerkende betonnen luifel boven de ingang en getypeerd door het gebruik van verschillende kleuren baksteen in gevarieerde vlakken. Nummer 31 gebouwd als café met drieledige pui met centrale ingang onder gemansardeerd zadeldak; parement van oranje baksteen en simili.

• FRANCHOO G. 1961: De oude en nieuwe kapellen van de parochie Sint-Michiels, Brugs Ommeland, jaargang 1, nummer 2, p. 33.
  • SCHOUTEET A. 1977: De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, p. 214.

Bron: VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van GILTÉ S. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Michiels, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL22, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia