Nokerstraat

Beschrijving

Benaming opklimmend tot het begin van de 14de eeuw. Rechte straat tussen de Goswin de Stassartstraat en de Sint-Katelijnestraat, heden opgenomen in het herwaarderingsgebied van de wijk Klein Begijnhof-Heembeemd.

Behouden kleinschalige bebouwing aan de zuidzijde: namelijk enkele bewaarde oudere kernen (zie nummers 11, 13 en 55); voorts arbeidershuizen uit de 19de eeuw, meestal twee tot drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met bakstenen lijstgevel (onder meer nummers 23 en 75), bepleisterd (onder meer nummers 15, 25 en 29), gecementeerd (nummers 77 en 91) of met tegels bezet (nummers 33 en 59). Enkele meer verzorgde gevels vallen op ten opzichte van de talrijke leegstaande en verwaarloosde woningen (zie nummer 45, 51: witgekalkte lijstgevels met groen- en roodbeschilderde lekdrempels, plint en houtwerk).

Enkele panden werden gesloopt voor de aanleg van speel- en ontmoetingspleintjes. De noordzijde wordt begrensd door het voormalig cellebroedersklooster, thans klooster der zusters franciscanessen; ernaast de gebouwen van de Dossinkazerne.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde