Casenbrootlaan

Beschrijving

Van de Leiselestraat naar de Parklaan. De straatnaam, die pas dateert van na 1970, is wellicht afgeleid van de geslachtsnaam Casenbroot die onder meer in de 16de eeuw voorname rechtsgeleerden waren. Vóór 1970 zogenaamd "Prins Karellaan".

Korte, rechte straat met geasfalteerd wegdek die leidt naar het gehucht "Kaas en brood". Het tracé van deze straat is één van de oudste van Sint-Michiels. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) staat deze straat afgebeeld als een dreef tussen de dorpskern en het voormalige kasteel "Leyssele".

De huidige basisbebouwing dateert uit de jaren 1930-1970. Vrijstaande (koppel)woningen uit de jaren 1930, soms met deels verharde voortuin, en een typisch oranje of lichtbruin parement. Nummers 7-9-11, vrij sobere, massieve driewoonst uit de jaren 1930; typisch metselwerk, erkeruitbouwen, houtwerk en bedaking met wolfeinden. Nummer 13-15, soortgelijke doch minder uitgewerkte tweewoonst.

• SCHOUTEET A. 1977: De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, p. 41.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia